Relaţia dintre România şi Republica Moldova este dominată de schizofrenie, fiecare are o impresie falsă despre cealaltă, a afirmat sociologul și geopoliticianul Dan Dungaciu, în emisiunea România 2019, moderată de Cozmin Guşă. Dungaciu a atras atenţia că în actualul context politic de peste Prut, presiunile şi riscul ca Republica Moldova să intre complet sub controlul Federaţiei Ruse este foarte mare.

Comentariul lui Dan Dungaciu a pornit de la reacţia ambasadorului Chişinăului la Bucureşti faţă de un sondaj care arată că majoritatea transnistrenilor nu se consideră români, ci moldoveni, ruşi sau ucrainei.

„Avem de-a face cu o minciună care de prea mult timp a guvernat reacţia de la Bucureşti privind Unirea şi Republica Moldova. Problema de fond este că un stat care s-a bazat pe teoria identitară de sorginte sovietică potrivit căreia moldovenii sunt un popor diferit, care are în Constituţia limba moldovenească, s-a inflamat la nivelul liderilor şi al diplomţiei atunci când a venit vorba de identitatea transnistrenilor. (…) De fapt, ce se întâmplă în Transnistria în rapot cu Republica Moldova este exact acelaşi lucru care se întâmplă între Republica Moldova şi România”, a explicat Dungaciu.

„Aici e marea ipocrizie de care trebuie să scăpăm dacă vrem să construim ceva. De aici ar trebuie să pornim în construirea pe baze sănătoare a discuţiei unioniste. Este România sora Republicii Moldova şi viceversa? Dacă da, lucrurl acesta trebuie asumat, iar ajutorul României necondiţionat. Dacă nu, şi în acest moment Chişinăul refuză să-şi asume o identitate comună, e absurd să soliciţi României ajutoare şi sprijin necondiţionat în numele unui ideal pe care tu de fapt îl negi. Asta se întâmplă acum în relaţiile bilateriale, o schizofrenie de proporţii,” a mai afirmat politologul.

Plahotniuc este o bombă care va exploda în faţa României

Dan Dungaciu are un pronostic pesimist legat de viitorul Republicii Moldova în condiţiile în care, previzibil, Vlad Plahotniuc şi forţele poltice din sfera lui de influenţă vor ajunge la putere. „Plahotniuc este un proiect politic care se va dovedi o fundătură, o bombă care va exploda în faţa României, cu efecte devastatoare. În situaţia asta, povestea că Dodon e rău şi Plahotniuc este binele se prăbuşeşte, asta înseamnă mână liberă la Chişinău pentru orientarea către interesle Federaţiei Ruse. (…) Vom avea 2 state, Moldova şi Ucraina, federalizate ciu enclavele filoruse Transnistria şi Donbas, sub control direct al Moscovei. Din acest motiv, acele regiuni mici vor avea o putere mare asupra întregului, pe modelul „coada care dă din câine”, cum spun americanii. Dacă o coaliţie Dodon-Plahotniuc se pune în mişcare, mi-e teamă că spre asta se îndreaptă lucurile”, este de părere politologul.

mai mult la :  www.realitatea.net

Lasă un răspuns