Bilanțul procesului de subvenționare prezentat de Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură arată că, în 2017, a fost înregistrat un număr record de cereri, dublu față de anul 2016, majoritatea agricultorilor reușind să obțină deja rambursarea investițiilor. Mai multe asociații de fermieri atrag însă atenția că cele mai multe compensații au fost ridicate de cei care au procurat tehnică sau tehnologii post-recoltare, producători care primesc cu regularitate subvenții.

„Noi doi ani la rând în Republica Moldova deja avem parte de o situație mai favorabilă pentru agricultură. Rezultatele sunt înalte, nu le-aș considera destul de înalte, dar înalte comparativ cu anii precedenți. Pentru prima oară în ultimii ani producțiile, randamentele sunt stabile. Este un lucru care arată că se poate în Republica Moldova și că agricultorii cresc. Pe de altă parte, sunt susținute anume exporturile de produse agroalimentare pe diverse piețe. Și rezultatele care sunt înregistrate, de exemplu, pe filiera de Vest ele chiar sunt destul de bune. Chiar cu vinurile, deci, pentru prima oară România s-a repoziționat pe poziția întâia în exporturile moldovenești.

E un lucru care arată că agricultorii privesc la orice piață ca la o piață de interes atunci când există stabilitate, când există posibilități și când există un potențial anume de creștere a exporturilor. Pe de altă parte, și produsele din Republica Moldova devin mai calitative. Ele sunt deja cunoscute pe diverse piețe și acest lucru garantează un interes mai mare pentru unii care nu au nimic acum cu agricultura sau care se abțin de a face vreo investiție în acest domeniu, dar să știți că în Republica Moldova vine și o experiență care urmează, este demnă de urmat – expertiză și unele tehnologii care își găsesc locul în localitățile din Republica Moldova.” a spus Chivriga.

Interviul Integral îl puteți citi aici.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here