Mii de investigații sunt făcute anual și se verifică cât de toxice sunt pentru sănătatea moldovenilor produsele chimice pe care le folosim la curățenie prin casă ori gospodărie. Vorbim de Laboratorul de Toxicologie Experimentală de la Centrul Național de Sănătate Publică (CNSP), singurul din țară unde se pot efectua astfel de investigații.

Clădirea unde se fac cercetările se află în spatele blocului administrativ al CNSP. În ea sunt mai multe săli, unde specialiștii fac diverse experimente, precum și săli în care sunt crescuți cobaii. La modul practic, în acest laborator, specialiștii testează pe șoareci dacă produsele chimice pe care ajungem să le cumpărăm din magazin sunt periculoase pentru organismul omului.

„Se verifică cât de inofensive sunt produsele chimice de menaj, care se folosesc pentru curățenie în casă, la bucătărie, pentru mașini și chiar amestecurile chimice folosite în agricultură. Potrivit legii, înainte ca CNSP să elibereze un certificat sanitar, toate aceste produse sunt testate pe animale de laborator”, a menționat Elena Jardan, șeful Laboratorului Toxicologie Experimentală.

Înainte de efectuarea experimentului pe cobai, acestora li se înlătură blana, apoi li se picură pe piele produsul care este testat. Timp de maxim cinci zile specialiștii urmăresc ce efecte are asupra pielii.

Share on Facebook2Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here