Deşi tehnologia permite astăzi ca informaţia să fie distribuită într-un mod extrem de rapid, prin intermediul publicaţiilor online, într-un oraş din India, în Chennai, unul dintre ziare este scris, încă din 1927, de mână.

„Musalman” este un ziar scris în urdu, fondat în 1927 de Syed Azathulla, iar astăzi, de el se ocupă nepotul lui Azathulla, Syed Arifullah. Pe acesta îl ajută trei reporteri care „vânează” ştirile, respective trei caligrafi specialişti, denumiţi katibi, după cum informează vintagenews.com.

Probabil că unul dintre motivele pentru care ziarul s-a menţinut astfel este şi locul special pe care caligrafia îl ocupă pentru musulmanii din India, katibii fiind, încă din antichitate, trataţi cu multă onoare, lucru care s-a păstrat până astăzi.

Conform Daily Mail, durează trei ore pentru care cei trei katibi să scrie o pagină. Mai mult, angajaţii la ziar sunt extrem de dedicaţi meseriei lor. Rehman Hussain care lucrează la ziar de peste 30 de ani, declara pentru aceeaşi publicaţie că sunt respectaţi tocmai datorită cunoaşterii urdu şi că „va fi cu Musalman până la ultima suflare”.

Toate ziarele în urdu erau, iniţial, scrise de mână, însă acest lucru a ţinut până în anii 80, când şi acestea s-au adaptat la print. „Musalman” a continuat însă tradiţia, iar ziarul de patru pagini este şi astăzi scris la mână.

Conform aceleiaşi publicaţii, chiar şi reclamele sunt desenate de katibi (foto: jos), deşi acestea sunt, cel mai adesea, solicitate în mediul digital.

Se pare că „Musalman” vinde aproximativ 21.000 de copii zilnic. De asemenea, scriitori, poeţi şi lideri religioşi contribuie adesea cu articole.

Cât despre ştirile noi, despre „breaking news”, în trecut, caligrafii erau nevoiţi să rescrie o întreagă pagină dacă izbucnea ceva, însă acum, lasă mereu un spaţiu necompletat în colţul primei pagini, în cazul în care ştirea respectivă este transmisă în redacţie până la ora trei.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here