În lume a apărut un fenomen interesant, care încet, încet ajunge și în Moldova. E spectaculos și revoluționar, a căpatat o astfel de amploare în cât FBI au început să se intereseze de el, iar marele țări ca Japonia și China l-au trecut în afara legii. Este vorba despre o criptomonedă – Bitcoin.

Bitcoinul este prima valută virtuală descentralizată, pe care un personaj misterios, Satoshi Nakamoto, a gândit-o ca alternativă pentru banii adevărați. Nu este o moneda pe care o putem ţine în palmă. Mai mult chiar, în lumea reală nici nu se întâlneşte, fiind un cod matematic care se transmite de la o persoană la alta, fără a fi validată de o bancă, ci doar de o comunitate virtuală.

La început, cam un deceniu în urmă, costa o nimica toată. Cu un dolar puteai cumpăra 1.600 de bitcoinuri, iar astăzi doar o singură monedă digitală ajunge la peste 4.000 de dolari. Mulți au câștigat din asta, dar la fel de mulți au și pierdut din cauza pronosticurilor greșite. Chiar dacă nu ai la tine nici un leu, cu această valută, poți cumpăra orice, de la un prânz până la haine sau o mașină de lux.

Mihai urmărește cu atenție piața de tranzacții cu bitcoinuri, care de altfel sunt și o monedă extrem de instabilă. Comparată deseori cu un balon, valoarea acestuia ar putea exploda oricând. Astăzi există peste 800 de criptomonede, iar valoarea banilor reali investiți în ele este de 150 de miliarde de dolari. Multe tări ale lumii nu au o poziție clară față de această monedă.

În China și Ucraina este interzisă, pe când unele bănci din Occident deja efectuează tranzacții in această valută.

Share on Facebook2Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here