Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, negociatorul principal al Chişinăului în reglementarea transnistreană, Gheorghe Bălan, consideră că până la sfârşitul anului ar putea începe discuţiile despre statutul regiunii transnistrene. Despre aceasta el a declarat într-un interviu pentru un post de televiziune ucrainean. Bălan a spus că experţii moldoveni au elaborat un proiect de document privind statutul Transnistriei, numit Viziune.

„O astfel de viziune comună va fi prezentată în viitorul apropiat. Am elaborat aceast proiect şi acum lucrăm la ea cu participarea organizaţiilor neguvernamentale. Aceasta pentru a obţine un consens cu privire la aceste documente. Vom fi gata să discutăm acest document pentru a elabora o abordare comună cu partenerii noştri internaţionali, pe care o vom promova în procesul de negocieri. Ne-am angajat să facem acest lucru până la sfârşitul anului”, a declarat vicepremierul moldovean.

Potrivit lui Bălan, înainte de a discuta statutul şi perspectivele de reglementare, trebuie ţinut cont de faptul că între cele două maluri nu există probleme religioase, etnice sau de altă natură.

george balan, vicepremierul moldovei

„Avem deja o astfel de experienţă. Avem Autonomia Găgăuză, care, din anii ’90, a dobândit un anumit statut în Republica Moldova, ceea ce ne-a permis să evităm divergenţele şi conflictele în anii ’90. Acest statut funcţionează şi acum şi poate deveni un bun exemplu pentru Transnistria”, a mai spus Bălan.

În viziunea sa, în viitorul apropiat, ar putea fi atinsă o asemenea înţelegere, care va fi îndreptată spre beneficiul populaţiei.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here