Maia Sandu, președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a participat anul ăsta la summit-ul liderilor Partidului Popular European (PPE), la Bruxelles.

PPE este cel mai influent partid politic din UE și cel mai mare partid din Parlamentul European din 1999, din Consiliul European din 2002 și este de departe cel mai mare partid în cadrul prezentei Comisii Europene.

Partidului Popular European a cooperat până în 2015 cu Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), dar din 2016 odată cu arestarea lui Filat cei din PPE s-au dezis de PLDM și au început o nouă cooperare politică, de data asta cu Maia Sandu și partidul nou creat la Chișinău, PAS.

În paralel și Andrei Năstase a încercat apropierea Platformei DA de PPE, dar fără succes. 

Recent Năstase s-a deplasat în capitala UE pentru o întrevedere cu liderul PPE, Jozeph Daul. Liderul Platformei DA a încărcat și o poză pe pagina sa de facebook cu o descriere de mare laudă la adresa liderului PPE. Totuși Daul o preferă pe Maia în locul lui Năstase. Cel puțin așa reise conform unui activist PAS din Chișinău, care a cerut păstrarea anonimatului.

Sursa de încredere din cadrul PAS, care se ocupă de relația Maiei Sandu cu partenerii străini, declară tranșant că politicienii europeni sunt supărați pe Năstase că în perioada protestelor din 2015 de la Chișinău, Năstase s-a aliat cu Dodon și Usatîi, împreună cerând alegerea președintelui de către popor. Pe atunci Maia Sandu era la putere împreună cu PLDM, în Guvernul Gaburici, ulterior în Guvernul Streleț, ministră a Educației.

În prezent, grație cooperării Maiei Sandu cu Jozeph Daul, europalamentarii din PPE au votat ca Uniunea Europeană să nu mai ofere cele 28 de milioane de euro pentru reforma justiției din R. Moldova. Președintele Dodon raportând lui Putin la Soci că ăsta ar fi un mare succes pentru socialiștii de la Chișinău.

Share on Facebook13Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here