Organizația de tineret a PAS anunță lansarea campaniei „Ne PASă, lucrăm acasă” în contextul în care Guvernul nu propune soluții pentru a oferi locuri de muncă bine plătite acasă.

Deși zeci de tineri pleacă din țară zilnic, problema asigurării locurilor de muncă bine plătite pentru tineri nu este pe agenda guvernului. Conform ultimului studiu realizat de către Organizația Internațională a Muncii și Biroul Național de Statistică în 2016, 52.000 de tineri erau șomeri, iar peste 216.000 nu lucrau și nici nu urmau un curs de instruire. Această cifră este enormă, reprezentând 29% din toți tinerii cu vârsta între 16 și 29 de ani.

„Chiar dacă în 2012 Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a enumerat circa 10 acțiuni majore care ar trebui să producă un impact național în materie de angajare în câmpul muncii a tinerilor, eficiența acestora este aproape de zero. Jumătate dintre acestea depind de obținerea finanțării din exterior, iar altă jumătate nu sunt puse în aplicare sau au un impact limitat și restrâns (doar asupra angajaților bugetari). Din 2012 nu a existat nicio inițiativă națională de angajare a tinerilor în câmpul muncii.

Subiectul angajării tinerilor este prioritar și trebuie adus pe agenda publică, așa încât, alături de tineri, să propunem soluții reale care ar contribui la rezolvarea problemei. Campania se va desfășura în 3 etape în lunile octombrie și noiembrie. Obiectivele pentru această perioadă sunt:

  1. chestionarea a peste 2000 de tineri referitor la experiențele lor angajare;
  2. elaborarea și consultarea tinerilor cu privire la 3-5 soluții concrete pe care să le înaintăm guvernului;
  3. colectarea a cel puțin 2000 de semnături pentru susținerea acestor soluții;
  4. organizarea unor evenimente publice la care să punem în discuție această problemă.

Îndemnăm tinerii să se alăture campaniei și să ne ajute să mobilizăm cât mai multă lume pentru a identifica și promova soluții la această problemă. Mai multe detalii despre cum se poate implica fiecare tânăr găsiți pe pagina web a campaniei: http://lucramacasa.pasyouth.md/” se arată într-un comunicat.

Share on Facebook11Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here