Vitalie Călugăreanu // Maimuța Moldovei, выключятелю’ și coordonatorul coordonatorului

0
12522

Astăzi vorbim despre maimuțe. Ca să le prindă vii, vânătorii din Africa recurg la un șiretlic: pun o piatră de mărimea unui ou într-o scorbură cu diametrul de vreo 6 centimetri. Maimuțele îl urmăresc de la distanță și sunt tare curioase să afle ce a băgat vânătorul acolo. Când acesta se îndepărtează, imediat apare o maimuță care bagă mâna în scorbură. Simte că acolo e un obiect şi încearcă să-l scoată. Dar diametrul scorburii este prea mic. Maimuța își poate scoate mâna din scorbură în orice moment, dar pentru aceasta trebuie sa dea drumul pietrei… să renunțe la ea. Frica de a pierde „comoara” pe care o ține în mână, în scorbură, o ține pe loc. Vânătorul se apropie şi bagă maimuța în sac.

Mulți dintre noi, fiind copii, am procedat ca maimuțele. Eu, de exemplu, am dormit cu prima mea bicicletă vreo trei zile după ce mi-au cumpărat-o părinții. Da-da, am luat-o în pat lână mine și chiar am învelit-o să nu-i fie frig. Mă temeam să nu mi-o fure cineva în timp ce dorm.

Cine urmărește atent procesele politice din Republica Moldova își poate ușor da seama cine este Maimuța Moldovei. Cine este vânătorul – ne lămurim mai spre final.

Comportamentul celor care controlează astăzi puterea devine tot mai ciudat. Pe măsură ce ies tot mai mult la lumină și rămâne tot mai puțină plapumă cu steluțe europene peste ei, acești oameni devin isterici, derutați, panicați… Le este teamă că ar putea pierde totul într-o secundă și devin incontrolabili. Se contrazic pe sine înșiși, mint de pocnesc pietrele, mereu sunt în căutarea țapilor ispășitori cărora să le pună în cârcă efectele incompetenței și hoției lor și, cel mai grav, devin iraționali, având tentația de a decide inclusiv cine să mai trăiască și cine nu.

mai mult la :  cotidianul.md

Lasă un răspuns